Παραδοσιακοί ορίζονται οι οικισμοί που έχουν κρατήσει την εικόνα που είχαν στο παρελθόν αναλλοίωτη. Τέτοιοι στην χώρα μας υπάρχουν επισήμως περίπου 830. 

Οι περισσότεροι από αυτούς αποτελούν σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Με την ομορφιά τους, τον τοπικό τους χαρακτήρα και την αίσθηση του αυθεντικού που σου αφήνουν, καταφέρουν να δημιουργήσουν μια εμπειρία στον επισκέπτη πολύ ολοκληρωμένη συνδυάζοντας συνήθως πέρα από την αισθητική, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τις πατροπαράδοτες γεύσεις καθώς και το φυσικό κάλλος που συνήθως παρέχεται σε συνδυασμό με τη θάλασσα ή του βουνό που δίπλα τους βρίσκεται.

Η Σαντορίνη με 7 τέτοιους παραδοσιακούς οικισμούς είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακρωτήρι, Εμπορειό,Πύργος, Φοινικιά είναι μερικοί από αυτούς. Και βέβαια τα πιο διάσημα Ημεροβίγλι, Φηρά και Οία. Αναμφίβολα η παρουσία παραδοσιακών οικισμών στο νησί προσδίδει επιπλέον αξία καθώς και ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι εξίσου πολύ σημαντικό για τη διατήρησή τους όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών και των ανακαινίσεων να προσαρμόζουν  τόσο την ποιότητα της δουλειάς τους όσο και την μεθοδολογία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν φροντίζοντας να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των παραδοσιακών οικισμών.