Η μοναδική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων είναι αυτό που μαγεύει τον επισκέπτη και κάνει την εμπειρία παραμονής σε κάθε ένα από τα νησιά αξέχαστη.

Πρόκειται για λαϊκή αρχιτεκτονική που υπηρετεί βασικά τις ανθρώπινες ανάγκες και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των κατοίκων. Η  προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και οι πειρατικές επιδρομές αποτελούν τους δύο άξονες μέσα από τους οποίους προέκυψε η συγκεκριμένη δόμηση.

2 28348837300_913a5c0d21 %cf%83%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b78

 

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η υγρασία και οι ακραίες εναλλαγές κρύου-ζέστης είναι χαρακτηριστικά που αφορούν τα νησιά των Κυκλάδων. Η απουσία πυκνής βλάστησης και τα ιδιαίτερα πετρώματα του εδάφους έρχονται να συμπληρώσουν ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς.

Η ανάγκη για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών, αλλά και των κατακτητών που κυριάρχησαν για αιώνες στο Αιγαίο επέβαλλαν εκτός της αρχιτεκτονικής και την ανάγκη για πυκνή και πολύπλοκη ρυμοτομία στους οικισμούς των Κυκλάδων.

Τα αρχαία χρόνια οι Κυκλαδίτες έχτιζαν τα σπίτια τους παραθαλάσσια. Τα χρόνια τις πειρατείας αναγκάστηκαν να χτίσουν στα ορεινά και πολλές φορές με οχύρωση. Από το 1850 και μετά επέλεξαν ξανά τα παράλια και την ενδοχώρα εξυπηρετώντας την ανάγκη μιας ζωής που η οικονομία της βασίζεται στην αλιεία και την καλλιέργεια της γης.

Όλη αυτή η διαδρομή αποτέλεσμα είχε την μοναδική αυτή πλαστικότητα της τοπικής αισθητικής. Τα υπέροχα απλά χρώματα του μπλε και του άσπρου που τόσο ταιριάζουν με το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση του μέτρου, η απλότητα των υλικών και η χωρίς σχέδιο πολεοδομία των οικισμών δίνουν μια απολαυστική εμπειρία σε όσους έχουν την τύχη να επισκέπτονται τα μοναδικά νησιά των Κυκλάδων.